21.05.2024

Energetski certifikat: Ključna karika

Kada je riječ o transakcijama nekretnina, od presudne je važnosti biti informiran i imati svu potrebnu dokumentaciju na raspolaganju. U svijetu nekretnina, jedan od ključnih dokumenata je energetski certifikat. Taj dokument nije samo formalna zahtjevnica, već ima dublje značenje i težinu u procesu kupoprodaje ili najma nekretnine. Ako se pitate što je točno energetski certifikat i kako do njega doći, Eurohome Nekretnine su tu da vam pomognu.

1. Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat je pisani dokument koji precizno definira energetska svojstva nekretnine, bilo da je riječ o kući, stanu ili poslovnom prostoru. On sadrži detaljne informacije o potrošnji energije, toplinskim karakteristikama objekta te sustavima grijanja i hlađenja.

2. Sadržaj energetskog certifikata

Ovaj dokument pruža "osobnu iskaznicu" nekretnine, s podacima o energetskom razredu označenom slovima od A+ do G, rokom trajanja certifikata, identitetom stručnjaka koji je izradio certifikat te detaljnim informacijama o termotehničkim sustavima, potrošnji energije te prijedlozima za unapređenje energetske učinkovitosti.

3. Tko izrađuje energetski certifikat?

Eurohome Nekretnine, kao stručni posrednik, surađuju s ovlaštenim energetskim certifikatorima. Ti stručnjaci upisani su u Registar osoba ovlaštenih za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

4. Koliko dugo vrijedi energetski certifikat?

Energetski certifikat vrijedi deset godina od datuma izdavanja. No, preporučuje se ažuriranje certifikata u slučaju značajnih promjena na objektu, kao što su renovacije ili nadogradnje.

5. Zašto je energetski certifikat važan?

Ovaj dokument omogućava veću transparentnost u procesu kupoprodaje ili najma nekretnine te pomaže potencijalnim kupcima ili najmoprimcima da donesu informiranu odluku. Pored toga, utječe i na cijenu nekretnine te može imati pozitivan efekt na uvjete kreditiranja kod banaka.

6. Obveze vlasnika prilikom prodaje ili najma

Eurohome Nekretnine vode računa o svim obvezama vlasnika nekretnine te osiguravaju da svi dokumenti, uključujući energetski certifikat, budu dostupni i valjani prije sklapanja ugovora.

7. Zaključak

Energetski certifikat nije samo dio zakonske regulative, već je ključan korak prema održivom i odgovornom upravljanju nekretninama. Eurohome Nekretnine osiguravaju da ovaj proces protekne glatko i u skladu sa svim zakonskim zahtjevima, pružajući vam sigurnost i povjerenje u svaku nekretninsku transakciju.

Eurohome Nekretnine: Stručnjaci za nekretnine i energetske certifikate - Vaš pouzdan partner.