04.09.2024

Koliko vrijednosti vrt može dodati vašem domu?



Vrtovi su više od pukih dijelova trave i cvjetnih gredica - oni su vrijedna proširenja našeg životnog prostora koji nude i opipljive i nematerijalne prednosti. Kako sve više ljudi prepoznaje važnost vanjskih prostora, vrijednost koju vrt može dodati domu nikada nije bila očiglednija. Ali koliko vrijednosti vrt može dodati vašem imanju? Istražimo različite načine na koje dobro dizajniran vrt može poboljšati i financijsku i emocionalnu privlačnost vašeg doma.

Financijski učinak vrta
Nedavne studije pokazale su da uređeni vrt može povećati vrijednost kuće do 77%. Ova izvanredna brojka naglašava koliko su otvoreni prostori postali ključni na tržištu nekretnina. Međutim, stvarna vrijednost koju vrt dodaje može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući veličinu vrta, lokaciju i dizajn.
U urbanim sredinama gdje su zelene površine rijetke, vrijednost vrta može biti još izraženija. Kupci u gradovima često su spremni platiti premiju za domove koji nude privatnu oazu usred gužve i vreve. Nasuprot tome, u ruralnim ili prigradskim područjima gdje su vrtovi češći, naglasak može biti na kvaliteti i dizajnu vrta, a ne samo na njegovom postojanju.

Praktična upotreba vrta
Jedan od razloga zašto su vrtovi tako visoko cijenjeni je njihova svestranost. Mogu se prilagoditi specifičnim potrebama i željama vlasnika kuće, što ih zauzvrat čini privlačnijim potencijalnim kupcima. Istraživanje je pokazalo da je najpopularnije korištenje vrtova za opuštanje - miran prostor za opuštanje nakon dugog dana.
Vrt može biti izvrsno područja za igru za djecu. Obitelji često traže domove s vrtovima koji njihovoj djeci pružaju siguran prostor za igru i istraživanje. Vlasnici kućnih ljubimaca cijene vrtove kao područja gdje njihove životinje mogu slobodno i sigurno lutati. Vrtovi se mogu koristiti za odlične zabave na otvorenome te područja za roštiljanje popularne su značajke koje pretvaraju vrtove u društvena središta za zabavu gostiju. Nova upotreba vrta koja se dogodila u zadnjim godinama je home office. Prijelaz na rad od doma nakon pandemije doveo je do porasta vrtnih ureda, koji ne samo da dodaju funkcionalnost, već također mogu povećati vrijednost doma.

Emocionalne i zdravstvene dobrobiti vrta
Osim financijskih razloga, vrtovi nude niz emocionalnih i zdravstvenih prednosti koje poboljšavaju ukupnu kvalitetu života. Dokazano je da boravak na otvorenom smanjuje stres, snižava krvni tlak i poboljšava mentalno stanje. Zapravo, samo 3 ili 4 minute provedene u vrtu mogu rezultirati primjetnim smanjenjem otkucaja srca i krvnog tlaka.
Vrtovi također potiču osjećaj povezanosti s prirodom, što može potaknuti odgovorno upravljanje okolišem i pridonijeti zdravijem načinu života. Bilo kroz vrtlarstvo, promatranje ptica ili jednostavno uživanje na svježem zraku, ovi vanjski prostori pružaju prijeko potreban predah od pritisaka svakodnevnog života.

Uloga vrtova u prodaji kuća
Vanjski izgled kuće često je prva stvar koju kupci primijete, a dobro održavan vrt može ostaviti snažan prvi dojam. Tijekom pandemije mnogi su vlasnici kuća ulagali u svoje vrtove, au godini nakon prve karantene potrošeno je oko 16 milijardi eura za uređenje. Ova ulaganja ne samo da su poboljšala vizualnu privlačnost domova, već su vjerojatno povećala i njihovu tržišnu vrijednost.
Prepoznajući sve veću potražnju za vanjskim prostorima, developeri su također počeli davati prednost vrtovima u novoizgrađenim kućama. Od 2013. veličine vrtova u novogradnji povećale su se do 20%, odražavajući važnost ovih prostora za moderne kupce stanova. Graditelji također uključuju zajedničke zelene površine u svoje projekte, dodatno povećavajući privlačnost svojih nekretnina.

Zaključak
Dobro dizajniran vrt je vrijedna imovina koja može značajno povećati privlačnost i vrijednost vašeg doma. Bilo kroz financijsku dobit, praktičnu upotrebu ili emocionalnu i zdravstvenu korist, vrtovi nude niz prednosti zbog kojih su vrlo traženi na današnjem tržištu nekretnina.
Kada razmišljate o kupnji nekretnine ili želite prodati svoj dom, bitno je prepoznati utjecaj koji vrt može imati. Mi u Eurohome Nekretnine razumijemo vrijednost vanjskih prostora i ovdje smo da vam pomognemo maksimalno iskoristiti potencijal vaše nekretnine. Bilo da kupujete ili prodajete, dopustite nam da vas vodimo kako najbolje iskoristiti jedinstvene značajke vašeg vrta. Uostalom, vrt nije samo dodatak domu - to je produžetak vašeg životnog prostora koji može pružiti radost, opuštanje i financijsku nagradu u godinama koje dolaze.

Eurohome Nekretnine: Stručnjaci za nekretnine - Vaš pouzdan partner.